Μικροβιολογικός Έλεγχος Επιφανειών και Αέρα

Γιατί είναι απαραίτητος ο μικροβιολογικός έλεγχος επιφανειών και αέρα;

Οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως πιθανή πηγή μόλυνσης. Η υγιεινή τους (καθαρισμός και απολύμανση) είναι το σημαντικότερο καθημερινό μέτρο ελέγχου μολύνσεων.

Με τη μικροβιολογική ανάλυση σε επιφάνειες και στον αέρα χώρων παραγωγής τροφίμων μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών υγιεινής και ως εκ τούτου η ασφαλής και υγιεινή παρασκευή τροφίμων, με βάση την καθοδήγηση των αρχών του HACCP.

Η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν εισαχθεί στο περιβάλλον χειρισμού τροφίμων είτε μέσα από την ανθρώπινη επαφή είτε από πρώτες ύλες, οι οποίοι όμως μπορεί να μην έχουν εξαλειφθεί από τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης. Επιπλέον, υπολείμματα τροφών που παραμένουν κατά τη διάρκεια της παραγωγής πάνω στις επιφάνειες, μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία για μικροβιακή ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να είναι πηγή επαναμόλυνσης για το προϊόν. Η παρακολούθηση της σωστής απολύμανσης των επιφανειών εργασίας, του εξοπλισμού και του προσωπικού αποδεικνύεται μέσω της απουσίας μικροβιακής χλωρίδας, μέσω δειγματοληψίας με cotton swab. 

 

Δείγμα επιφανειών. Εργαστηριακός έλεγχος. Διασφάλιση υγείας, ποιότητας.

Στo Μικροβιολογικό Εργαστήριο της ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ Labs μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εξής αναλύσεις σε επιφάνειες και αέρα:

  • Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα (ΟΜΧ)
  • Enterobacteriaceae
  • Total coliforms
  • Intestinal enterococci
  • Staphylococcus πηκτάση (+)
  • Salmonella
  • Listeria spp
  • Listeria monocytogenes
  • Ζύμες – Μύκητες

 

Οδηγίες δειγματοληψίας Επιφανειών με swab

Η ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ Labs μπορεί να πραγματοποιήσει τη δειγματοληψία βάσει προγράμματος, το οποίο μπορεί να καταρτιστεί σε συνεργασία με την εκάστοτε επιχείρηση τροφίμων και με βάση τις ανάγκες αυτής, στο πλαίσιο της εφαρμογής Συστήματος HACCP.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.